Apps

“Man tager kun det fra naturen, man selv skal bruge”

“Man tager kun det fra naturen, man selv skal bruge”

Lykke Geisler Yakaboylu, 50 år, er selvstændig rejsearrangør og mor til to. Hendes plantebaserede hverdagskøkken ligger et godt stykke fra maden i det Grønland, hun er rundet af.

Jeg er opvokset i Danmark, men jeg har grønlandsk baggrund og har tidligere boet i Grønland i otte år. Deres tilgang til råvarer, holder jeg fast i: Man tager kun det fra naturen, man selv skal bruge. Og hvis man har for meget, giver man det til andre. I Grønland fylder man fryseren om sommeren med forråd til vinteren. Alle har en båd, så de kan tage på ørredfangst, og dem der skyder moskusokser og rensdyr senere på året, bruger hele dyret. For at sige det, som det er, er det ikke særligt grønlandsk at leve så plantebaseret som mig og min familie. Deroppe hedder den stående joke, at du er vegetar, fordi du er en dårlig fanger. Og min moster siger til mig, at vegetarer fryser, fordi de ikke får nok fedt. Når jeg er på besøg, er det en klar fordel for mig, at jeg også spiser fisk og frisk lam. Der er slet ikke adgang til det samme udvalg af grønt som i Danmark. Det meste bliver fløjet ind. Det er dog værd at understrege, at Sydgrønland byder på de lækreste kartofler, rabarber og salater om sommeren.

Den plantebaserede livsstil kom fra vores piger for et par år siden. Først valgte den ældste, Iluuna, at blive vegetar og så blev vores mindste datter, Malu, og jeg inspireret. Når vi laver mad hjemme i vores lejlighed i Nordhavn, er det altid vegetarisk. Min mand spiser kød, når han er ude, men vi er fælles om at tænke anderledes omkring grøntsager. Før var de et tilbehør. Nu er de det primære element. Kasserne fra Simple Feast har gjort det håndgribeligt, hvor meget smag, der er i det plantebaserede køkken.

Vi har valgt en kasse til to-tre personer, selv om vi er fire i familien. Det er praktisk for at undgå madspild, når min mand eller jeg arbejder på skæve tidspunkter eller har andre aftaler. Så tilføjer vi en nem pastaret. Ofte er der venner på besøg, som gerne vil spise med, og så føjer vi også ekstra til.

3. sep. 2020